Автор: Бойчо Попов, редактор: Елена Илиева, investor.bgСнимка: МС Нямам коментар, защото

...
Автор: Бойчо Попов, редактор: Елена Илиева, investor.bgСнимка: МС Нямам коментар, защото
Коментари Харесай

Бойчо Попов, Инвестор: Кръгом и бегом обратно към плановата икономика

Автор: Бойчо Попов, редактор: Елена Илиева, investor.bg

Снимка: МС 

„ Нямам коментар, тъй като тази позиция беше цялостна с операции. Да, ние ще въведем обвързване на всички оператори, които имат представителства в цяла България, в регионалните центрове - с търговски обекти, да оферират локална районна продукция на потребителя. В това няма безусловно никакво вмешателство в досегашните им канали на доставка, логистика, разпространяване. Това е минималното, което сме длъжни да създадем като държавници, с цел да съхраним нашия народ ".

По този метод министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева отговори на журналистическа молба за коментар на острата реакция на огромните търговски вериги за предлагането да отделят най-малко 50 на 100 от площта си за българска продукция.

Идеята на министерството буди неразбиране. На първо място, тъй като опонира на главните правила на пазарната стопанска система. Дали ще купуваме полски, гръцки, маджарски или даже турски домати, краставици и агнешко, би трябвало да реши свободният пазар, а не твърдата ръка на администрацията и на министър Танева.

Нека оставим пазарът самичък да направи избор. Идеята за съществуване на квоти за български артикули в магазините е неприятна поради редица аргументи, които такова решение ще породи.

Най-очевидната е изкривяването на свободния пазар, при който търсенето дефинира предлагането, а не противоположното. Идеята на общия пазар на Европейски Съюз (от който сме част над 10 години) е елементарна – в основата е свободното придвижване на артикули (и услуги). Г-жо министър, г-жо Танева, частните търговски връзки сред производители и търговци, вносители и експортьори, не могат да се вземат решение от административния уред. Подобни връзки са били налице преди има-няма 30 години. Би трябвало от дълго време да сме ги загърбили.

Това може изкуствено да докара до намаляване на конкуренцията и да аргументи намаление на качеството и повишение на цените. А в изискванията на рецесия, изключително дефлационна (каквато се очаква), би следвало да се подтиква допустимо най-голямо ползване на артикули на допустимо най-ниски цени, без значение от кое място идват те. И в случай че хеликоптерните пари не са най-хубавата концепция или са неприложими, властта най-малко не би трябвало да лимитира свободните стопански връзки по подобен метод.

Разбира се, в юридически аспект също има евентуални проблеми. Ако вземем единствено контракта за действие на Европейски Съюз, то рестриктивните мерки (мита, квоти и др.) върху вноса и износа на артикули, както и ограничения с равносилен резултат, са неразрешени сред страните членки. Дори единствено това е съображение Европейска комисия да стартира следствие, което може да приключи даже с дело в Европейския съд.

Но най-лошият резултат от този чист популизъм е сигналът, който страната ни насочва към вложителите, даже не от комерсиалния бранш (макар че един от операторите, за които министър Танева приказва е измежду най-големите инвеститори в България през последните години). Накратко посланието е: може да сте Клас А вложител и да влагате милиони и милиарди, само че ние можем от през днешния ден за на следващия ден да ви вземем бизнеса.

ПС: На този декор от Министерството на защитата оповестиха, че Гергьовденският церемониал няма да бъде отменян макар ограниченията за ограничение на пандемията. Напомня на упоритостта на президента Румен Радев, който реши да чества 3 март на Шипка. Но... както призна и вицепремиерът Томислав Дончев „ тази рецесия вади най-хубавото от обществото, само че не вади най-хубавото от политиците “.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР